Kdy sázet trvalky?

 

Často se nás ptáte,

  • kdy nejdřív začít sázet na jaře,
  • zda mladým rostlinkám nevadí letní horka,
  • zda v listopadu není na výsadbu už moc zima.

Pojďme se na výhody a nevýhody různých ročních období podívat postupně.

 

Jarní sázení

Hned jak půda rozmrzne, můžete připravit záhon důkladným zrytím a začít sázet. Jedinou nevýhodou je, že se většinou připravíte o první várku jarních květů a musíte čekat až do dalšího jara. Rostlinám chvilku trvá, než zakoření, a pak teprve začnou tvořit nadzemní část.

Určitě ale nemusíte čekat až do "zmrzlých mužů", jako při výsadbě ovoce a zeleniny.

 

Letní výsadba

Pokud jsou rostliny v květináčích, tedy v zemi, tak jako ty naše, můžete sázet v jakémkoliv ročním období. I v létě založíte krásný trvalkový záhon. Jen myslete na intenzivní zálivku. O květy v první letní sezóně sice přijdete, ale rostliny vám to plně vynahradí v dalším roce.

 

Sázení na podzim

Pro zahradníky začíná podzim v podstatě už v druhé polovině srpna a sázet můžete až do té doby, dokud vám to půda dovolí a nezmrzne. Záleží na počasí, ale až do poloviny listopadu bývá půda stále přístupná k rytí a sázení rostlin.

Toto období je pro výsadbu trvalek nejlepší. Rostliny už se nevysilují růstem a kvetením a o to lépe koření. Na podzim také více prší a ušetříte se tak pravidelnou zálivku, kterou mladé rostlinky potřebují.
Rostliny zasazen až v listopadu už sice kořeny tolik nerozvinou, ale hned jak na jaře slunce prohřeje půdu, pustí se do práce.

 

Kdy tedy sázet?

Jednoduše, kdykoliv vám to půda dovolí. :)

Na jaře, v létě i na podzim – vždy doporučujeme nadzemní část rostliny zastřihnout, abyste trvalkám umožnili snadnější zakořenění.

Tak už na nic nečekejte, a hurá do zahrady.

 

aktualizace 5. února 2024

Zpět do obchodu