Zazimování trvalek

aktualizace 17. 1. 2023

 

Jak chránit trvalky před mrazy a zimním vlhkem, aby nám se nám na jaře opět ukázaly v plné kráse?

Záhony trvalek už nám začínají připomínat, že zima se blíží. Stále sice můžeme sázet a radost nám dělají některé podzimní druhy, jakou jsou Astry a Chryzantémy, ale ty už také pomalu odkvétají a nastupuje období trav.

 

Okrasné trávy

Co s okrasnými trávami v listopadu:

  • Určitě je nestříhejte. ✂️ Staly by se náchylné k vymrznutí.
  • Nemusíte je svazovat. Když trávy necháte volně nemusíte se bát vyhnívání ani zmrznutí. Pokud by se stalo, že vám na ně v zimě lehne sníh a rozvalí je, opatrně ho setřeste, abyste zamezili zlomení.
  • Pokud trávy svázat chcete, udělejte to za suchého počasí. Dříve než začnou zimní mrazy a vlhko. ❄️ Jinak začnou svazky uvnitř hnít.

 

Vysoké trávy jsou ozdobou i v zimě. ⛄️ Zahrada si zachová 3D rozměr a zůstane zahradou úplně celý rok.

Svazování trav necháme na vás. Ale stříhání nechte určitě až na předjaří. Pak je můžete sestřihnout rovnou nad zemí.

 

Trvalky

A co uschlá květenství?

My si je na zahradě užíváme. Třeba Echinacea nebo Rudbeckia dokáží v záhonu vytvořit nádherné kompozice i v suchém stavu. Odkvetlé rostliny navíc poskytují potravu a úkryt v zimě malým živočichům.

Kdo ale nemá uschlé květiny v záhonu rád, může je sestřihnout 30–40 cm nad zemí, a to klidně plotostřihem. Kratší sestřih ale určitě nechejte až na jaro. Při větších mrazech by zejména u mladých rostlin s obnaženým krčem mohlo dojít k úhynu.

Pozor ale dejte na trvalky, které mají dřevnaté stonky, například šalvěj, tymián, rozmarýn nebo levandule. Ty stříháme zásadně po odkvětu, na konci srpna a jen odkvetlé květy. Na jaře je můžeme lehce přistřihnout, ale nestříháme hluboko do dřeva. Nejsou schopni z něj znovu regenerovat.

Ustřižené zbytky rostlin můžeme na záhonech nechat v případě, že nemulčujeme nebo mulčujeme kůrou. Na trvalkových záhonech štěrkových nebo pískových odstraňujeme odstřižky trvalek ručně nebo fukarem.

 

Je jen na vás, jaký způsob zvolíte, my budeme každopádně čekat na předjaří a užijeme si trvalkové květy i v zimě

 

Je třeba trvalky na zimu přikrývat?

Přikrýt ve vhodné hlavně choulostivé, středozemní trvalky. Například svatolinu, santolinu a rozmarýn.

Chránit můžete i čerstvě zasazené záhony či trvalky ve vyšších nadmořských výškách (cca nad 600 m n.m).

Čím přikrývat?

Chvojím, slámou, mulčem (kůrou). Tradičně se používá také spadlé listí. Jen myslete na to, že listy bývají napadeny chorobami a škůdci. A to určitě není ideální.

 

 

Zpět do obchodu