Předprodej záhonů běží do 15. dubna. Trvalky i záhony budeme rozesílat od poloviny dubna (přesný termín rozhodne až jarní počasí :)).

Množení trvalek v zimě a na jaře

 

Chcete si sami namnožit trvalky? 

Existují 2 hlavní způsoby, jak na to:

  • vegetativní množení, tedy pomocí nějaké části rostliny. Odnožemi, cibulemi, hlízami, řízkování. A patří sem i dělení trsu, když rostliny buď přemisťujeme nebo zmenšujeme jejich působení v záhonu.
  • generativní (pohlavní) dělení, nejčastěji semeny.

 

Tady vám přiblížíme jen 2 jednoduché postupy, které zvládne i úplný začátečník.

 

Výsev trvalek 

Sbírali jste na podzim semínka trvalek?
Nebo jste třeba nějaké dostali od souseda?
Nebo úplně top – máte dostupnou komunitní semenářskou banku?

Pak neváhejte a semínka vysaďte. Ušetříte tak docela dost peněz.

 

Kdy začít s výsevem?

 

Semena trvalek potřebují delší čas k růstu (mnohem déle než zeleninová semena) a často musí před klíčením ještě přemrznout (podobně jako třeba cibuloviny). Mnoho druhů tedy můžeme začít připravovat již v lednu nebo začátkem února, zatím v pohodlí domova. Potřebujete jen teplo, vlhko a světlo. 

 

Mezi trvalky, které by měly projít procesem přemrznutí (tzv. stratifikací), patří například srdcovka, prvosenka nebo jarmanka.

  • Taková semínka necháme nejprve 10–14 dní v teplé místnosti, kde se proces klíčení nastartuje.
  • Pak je přemístíme do chladu ven, kde jsou teploty okolo nuly. Nejlépe pod sníh, pokud je.
    Přemrznutí ale můžeme zajistit i v ledničce. Tam semena umístěte do vlhkého písku nebo namočeného ubrousku.
  • V chladu musí zůstat průměrně 3–6 týdnů, aby došlo k odbourání látek, které brání klíčení. 
  • Teprve potom semínka přemístíme na výsevní misky nebo přímo do sadbovačů. test_klicivosti_3

 

Jiné trvalky klíčí rychleji a přemrznutí nepotřebují. Sem patří třeba řebříčekzavinutka nebo kopretiny.

U některých trvalek – například u echinaceyrudbéckie, kakostů – záleží na kultivaru a dalších faktorech. Pokud semena nevyklíčí přímo nebo klíčí špatně, může přemrznutí výrazně pomoci. 

 

U kupovaných semínek najdete výsevní podmínky vždy na obalu. Je dobré se jich držet. 

 

Pokud si nejste jisti kvalitou semen, udělejte nejdříve test klíčivosti a teprve podle výsledku se pusťte do výsevu na ostro. 

 

Podívejte se i na seznam trvalek, které jsou pro pěstování ze semen nejjednodušší: Pěstování trvalek ze semínek.

  

 

Jak výsevat semena trvalek

 

Drobná semena přemístěte na výsevní misky a nechte ve vlhku a teple (alespoň 20 °C) předklíčit. Tako malá semena nedávejte hluboko do zeminy. Pouze je jemně zatlačte na povrchu. Jakmile klíčky dosáhnou 0,5–1 cm (což u trvalek může trvat i několik týdnů), přepíchněte rostlinky do sadbovačů.

Větší semena můžete dát do sadbovačů rovnou.

Můžete improvizovat i s domácími obaly, třeba s perforovanými tácky od rajčat a jogurtovými kelímky. Tady ale vždy dbejte na jejich čistotu a propustnost. Vytvořte otvory pro odtok vody, pokud tam nejsou.

K výsevu vždy používáme speciální výsevní substrát a musíme zajistit přiměřené vlhko, teplo a světlo.
 

 

Na zahradu přesadíme semenáčky až po posledních mrazících, tedy v půlce května. Musí být dobře prokořeněné a mít alespoň 2 lodyžní a 2 pravé lístky. Pokud máte skleník, můžete dát trvalky ven i dříve. Trvalky pěstované ze semen nemusí vykvést hned první sezónu, u některých druhů bude potřeba více trpělivosti. Ale radost z vlastních květů za to určitě stojí. :)

 

Ještě zmiňme, že některé trvalky se rády množí semeny samy, bez vaši pomoci a moc se vás neptají o dovolení. :)
Typickými samovýsevnými trvalkami jsou orlíček, lupina, měsíček nebo verbéna. Je na vás, zda jim nové místo na zahradě schválíte, nebo je přesadíte.

 

 

kliceni_perlit_400

 

Dělení trsem

Pro ty z nás, kteří vstupují na zahradu až s prvními známkami jara a trvalými teplotami nad 10 °C, nebo pokud se nechcete zabývat výsevními postupy, je nejsnadnější rozmnožování trvalek dělením, tzv. trsem.

Přesazovat trvalky můžete, jakmile půda trvale rozmrzne a rostliny jdou lehce vyrýpnout ze země. Nejdříve tedy v dubnu/květnu a pak kdykoliv během sezóny, dokud půda znovu nezamrzne. 

 

Ne všechny trvalky jsou ale pro dělení vhodné. Dělit můžete především trávy, phloxy, podzimní astry, řebříčky a všechny trvalky tvořící větší trsy. Tam je zaručeno, že se nám podaří rostlinu rozdělit tak, aby bylo dost nadzemní i podzemní části rostliny.

 

Na jaře takto dělíme trvalky, které kvetou v létě nebo na podzim. Rostliny, které kvetou na jaře, množíme tímto způsobem už na podzim.

 

Rostlinu vyrýpneme buď celou (pokud trs není velký), nebo jeho část. Tu potom dělíme na více kusů, lehce zastřihneme kořenový systém a zkrátíme nadzemní část. Rostlinu pak zasadíme tam, kde ji chceme mít. Do stejné hloubky, jako byla předtím.

Nejméně po dobu 3 týdnu ji důkladně zaléváme. Až když rostlina zakoření, je schopna si vláhu najít sama. V suchých dnech (v létě) samozřejmě přilepšujeme zálivkou vždy.

 

presazeni_kvetinace

 

 

Zpět do obchodu