Proč vysadit trvalky?

 

Trvalkové záhony jsou čím dál oblíbenější.
Nejen v soukromých zahradách, ale i ve veřejném prostoru.
Proč? Co nám trvalky přináší?

 

Cítíme potřebu přiblížit se více přírodě, respektovat a využívat její koloběh. Možná se nám stýská po zahrádkách našich babiček. Nebo naopak preferujeme moderní, nenáročnou výsadbu.   

Podívejme se, jaké výhody trvalkové záhony přináší a na co si dávat pozor.

 

 Trvalky vyžadují mnohem méně údržby než trávník nebo letničky

  1. Minimum hnojiva. Trvalky je potřeba přihnojit jeden jednou ročně – na jaře – hnojivem obsahujícím NPK (dusík, fosfor, draslík). Tím může být i váš dobře rozložený kompost. Některým druhům se dokonce lépe daří v půdě chudé na živiny, např. levandulímtymiánu a skalničkovým rostlinám. 
    vyhody_trvalek1

  2. Méně vody. První dva týdny po výsadbě je nutné zalévat mladé rostlinky denně a dostatečně. Pak můžete přejít na zálivku několikrát týdně, nebo podle počasí. Další sezónu už většina trvalek bez problémů zvládne i krátké období sucha (tzv. přísušek). Jejich kořeny jsou dostatečně dlouhé, aby čerpaly vodu z nižších vrstev půdy. Pokud potřebuje zálivku omezit, vybírejte si především z prérijních trvalek, které jsou třeba v našem štěrkovém záhonu.

    Více podrobností, jak efektivně zalévat zahradu najdete v samostatném článku.

  3. Můžete je sázet od jara do podzimu. Od rozmrznutí do zamrznutí půdy, kdykoliv vám vyhovuje. Každé roční období má svá pro i proti, ale nemáte co zkazit. Více o tom v článku Kdy sázet trvalky.

  4. Vysadíte jednou a při pravidelné péči pokvetou několik let. To znamená obrovskou úsporu práce oproti letničkám. Ani trvalky ale nevydrží neomezeně nebo bez údržby. Rostliny se rozrůstají a je potřeba je po 3–5 letech rozdělit a přesadit. Tím se omladí a znovu získají sílu. 

  5. Jednoduše se množí. Nejjednoduší je rozdělení trsu, když rostlina odkvete. Můžete také zkusit koncem léta a na podzim sbírat semena a vypěstovat si trvalky svoje.  .

 

Velká různorodost

  1. Kombinací různých výšek, tvarů a barev vytvoříte neotřelé kompozice. S trvalkami si můžete hrát a naplánovat záhon přesně podle svého gusta a potřeby. Podívejte se na tipy, jak takový záhon sestavit. Nebo si vyberte z našich hotových záhonů. Navrhuje je pro vás naše zahradní designérka Štěpánka. Obsahují osazovací plán v reálné velikosti, trvalky i startovací hnojivo. Vše potřebné tak přijde v balíku až k vašim dveřím. Vy už jen zasadíte a můžete se těšit. :)
    vyhody_trvalek2

  2. Trvalkový záhon je v každém ročním období jinak krásný. Různé trvalky kvetou v různou roční dobu, a tak na jaře vypadá záhon plně jinak než na začátku léta, na jeho konci nebo na podzim. Prostě nádherná podívaná!

  3. Mnohá suchá květenství vypadají ozdobně i v zimě. Třeba okrasné trávy, třapatovky, rudbékie, čechravy, zavinutka, šuškardy nebo rozchodník dodají zimní zahradě 3D rozměr. A pokud nasněží, vykouzlí přímo pohádkovou atmosféru.

  4. Najdete trvalky doslova do každé zahrady, ať jsou podmínky jakékoliv. Prérijní trvalky dobře zvládnou plné slunce a méně vody. Mnoho druhům se naopak daří ve stínu a vlhku. V kategorii Rostliny můžete vyfiltrovat trvalky podle stanoviště, které potřebujete.


Pomáhají přírodě

  1. Dobře prokořeněné trvalky prospívají půdě. Provzdušňují ji a vytváří kanálky pro vodu. Chrání tak zem před vysycháním a erozí.

  2. Medonosné trvalky poskytují potravu opylovačům, některé až do pozdního podzimu.

  3. Když zahradu před zimou neostříháme, pomůžeme jí a jejím návštěvníkům přežít mrazy. Stálezelené i suché trvalky poskytnou potravu a úkryt hmyzu, ptákům a jiným živočichům. Také se lépe v půdě udrží vláha. 
    Pokud bych trvalky více ostříhali už na podzim, můžeme je poškodit: do ustřižených stonků se dostane voda, která při větších mrazech rostlinu zničí.

 

Nevýhody trvalek

Abychom byli spravedliví, uveďme, že i trvalky mají i své slabiny. Nebo spíš charakteristiky, na které je třeba při plánování a výsadbě myslet, abychom předešli zklamání.

 

  • Kratší doba kvetení. Žádná trvalka nekvete od dubna do listopadu. Většina se pyšní květem 2–3 měsíce v roce. Některé trvalky odkvetou a zůstanou okrasné listem. Jiné se úplně zatáhnou do země. Ale jsou i takové, které vykvetou 2x za sezónu. Můžete ale vymyslet (nebo si vybrat) celoroční záhon, který se díky své proměnlivosti nikdy neokouká.
    vyhody_trvalek3

  • Potřebují správné stanoviště a půdu. Trvalky se do určité míry přizpůsobí okolním podmínkám, ale někdy na úkor své krásy. Například z rudbékie prostě stínomilnou rostlinu neuděláte. :) Snažte se vždy respektovat doporučené stanoviště a sázejte pohromadě trvalky s podobnými nároky na slunce a vodu. Pokud se přesto stane, že se rostlině nedaří, zkuste ji přesunout na jiné místo v zahradě. Složení půdy je někdy nevyzpytatelné.

  • Trvalky potřebují 1–2 roky, než dosáhnout plné šíře a množství květů. Než se tak stane, vyplňte prostor mezi nimi cibulovinami a letničkami.

  • Mají méně jasné barvy než letničky. Většina trvalek fandí tlumeným a pastelovým odstínům. To může být výhoda pro modernější, minimalistické výsadby. Ale ani pestrobarevný trvalkový záhon není problém. Jen si vzpomeňte na rozkvetlou louku. :)

  • Ani trvalky nejsou bez údržby. V první dvou letech, než se záhon zapojí do souvislého porostu, bude třeba plít. Můžete si vypomoct některou přírodní metodou (mulčem, kartony  ). Ale plevel si vždycky cestičku najde. Trvalky se také hodně rozrůstají a některé druhy se musí každých 3–5 let přesadit, aby se navzájem neutlačovaly a nebojovaly o živiny. 

 

 

Nejde tu ale o zápas trvalky vs. letničky. Oboje mají v zahradě své místo a mohou se vzájemně skvěle doplňovat. Letničky dobře vyplní prázdná místa v záhonu v prvním a druhém roce, než se řádně rozrostou trvalky.

Zpět do obchodu