Předprodej záhonů běží do 15. dubna. Trvalky i záhony budeme rozesílat od poloviny dubna (přesný termín rozhodne až jarní počasí :)).

Pěstování trvalek ze semínek

  

Zkuste si vypěstovat trvalky sami. Úplně od semínka. Tak jak to dělaly už naše babičky.
Není to nic těžkého. A pokud máte poblíž děti, je to skvělá příležitost jim ukázat, jak funguje příroda.

 

Kvalita semen

Sbírejte pouze semena z těch nejkvalitnějších a nejzdravějších jedinců. Tedy z rostlinek, které si uchovaly všechny vlastnosti rodičů. Jedině tak se vám podaří vypěstovat vitální a zdravé rostliny.

 

Nejlepší doba pro sběr semen

Semena můžete sbírat během celého roku, jak postupně trvalky na zahradě odkvétají a semena dozrávají.  Tedy semena orlíčku, který je jednou z prvních jarních trvalek, sbíráme začátkem léta. Naopak semena aster až koncem října nebo v listopadu. 

Nicméně největší sklizeň bývá od pozdního léta do konce podzimu. Pro sběr si vyberte slunečný a suchý den.

Zralá semena poznáte snadno: dají se dobře vysypat ze svého obalu (např. z tobolky) a jsou suchá.  Většinou mají hnědou nebo načervenalou barvu.

Nejjednodušší je sbírat celé stonky s uschlým květenstvím a nechat je případně ještě dosušit. Vybírání semen si nechte domů na vhodnou podložku.

Semena můžete samozřejmě koupit. Je to stále levnější než hotové rostlinky. V jednom sáčku bývá 10–100 semínek, což je dostatek i pro sousedy. :)

 

Uchování semen

cisteni_semen

Semena nejprve oddělte od zbytků obalu. U velkých semen to jde snadno, u malých vám pomohou sítka s různými velikostmi ok.

Potom nechte semena dosušit na teplém a větraném místě.

Pro skladování se nám nejlépe osvědčily papírové sáčky uložené na suchém místě. Nezapomeňte si na každý sáček poznačit název rostliny a datum sběru. Starší semena (uskladněná déle než jeden rok) mají menší nebo vůbec žádnou klíčivost.

 

Výsadba

Trvalky můžete vysévat rovnou do volné, kypré půdy hned z jara. Od března do května.
Půda by měla být nakypřená. Menší semena vyséváme po více kusech do jedné jamky, větší jednotlivě.

První déšť spustí proces klíčení. Pokud ale předpověď hlásí delší dobu sucho, musíme zalévat sami. Dbejte na to, aby byla osetá půda stále vlhká. Semínka a mladé rostlinky potřebují dostatek vláhy.

Tento způsob výsevu je nejjednodušší, ale také nejméně jistý. Nejlépe se hodí, pokud chcete vytvořit divočejší louku v zahradě přírodního nebo permakulturního charakteru.
Na konci první nebo druhé sezóny pak můžete trvalky dosadit, přesadit nebo rozesadit podle potřeby. 

 

Pokud chcete mít výsev více pod kontrolou nebo naaranžovat celý záhon podle plánu, pak je lepší trvalky předpěstovat. To můžete už v lednu nebo únoru ve výsevních truhlících a v sadbovačích. Na teplém, světlém místě nechte semínka naklíčit a pak teprve zasaďte do země.

 

Pro podrobnější návod koukněte na kapitolu o výsevu trvalek v článku Množení trvalek v zimě a na jaře.

  

Které trvalky se ze semen pěstují nejsnadněji?

 

semena_trvalek

Zpět do obchodu