Předprodej záhonů běží do 15. dubna. Trvalky i záhony budeme rozesílat od poloviny dubna (přesný termín rozhodne až jarní počasí :)).

Zakládáme štěrkový a pískový záhon

 

Výsadba do písku nebo štěrku je vhodná pro všechny druhy trvalek. Je to ideální řešení, pokud nechcete trávit volný čas pletím. Pokud se vám tento styl líbí, přečtěte si jednoduchý návod, jak záhon založit.

Výhody sázení do písku nebo štěrku

  • Oba materiály dobře propouští vodu. Kořenový krček rostlin tak zůstává relativně v suchu i při vlhkém počasí, což zamezuje hnití a plesnivění. Tuto vlastnost nejvíce uvítají suchomilné rostliny.
  • Vrstva písku/štěrku zamezuje odpařování vlhkosti z půdy. Takto snižuje nároky na zálivku a pomáhá rostlinám přečkat sušší období. Také chrání půdu před teplotními výkyvy v létě i v zimě.
  • Vzduch se ke kořenům dostane mnohem lépe než při sázení do země. Kořeny se tak více rozrůstají, lépe absorbují živiny z půdy a rostlina je silnější.
  • Dostatečná vrstva písku/štěrku zpomaluje prorůstání plevele oproti jiným způsobům výsadby. Vaše rostliny se tak rozrostou dříve než plevel a nedají mu šanci.
  • Písek a štěrk jsou mnohem vhodnějším prostředím než běžně používána kůra (borka). Ta ubírá půdě dusík a okyseluje ji, což většině trvalek nesvědčí.
  • Manipulace s pískem je velmi snadná.

 

Zakládáme pískový záhon

V místě plánovaného záhonu nejprve odstraňte 10–15cm vrstvu zeminy. Půdu zkypřete a dobře odplevelte. Přidejte do ní živiny buď formou kompostu, nebo dlouhodobě se rozpouštějícího hnojiva. Potom navezte stejnou vrstvu písku (tedy 10–15 cm). Stačí písek ze stavebnin s co nejmenším množstvím prachu (tzv. betonářský). Na záhon 1 x 1 m2 budete potřebovat 170–250 kg písku. Na malý záhon do 2–3 m2 vám bude stačit běžný přívěsný vozík.

Rostliny vysazujte stejně jako do země. Po vyjmutí sazenice z květináče z ní odstraňte vrchní vrstvu půdy (kořenového balu), která často obsahuje plevel, a pak ji vysaďte do písku. Rostliny velmi rychle prokoření do připraveného podloží, odkud budou získávat všechny potřebné živiny.

 

Zakládáme štěrkový záhon

I v tomto případě je nutné nejprve odstranit vrstvu zeminy, alespoň 5 cm. Pak půdu pod budoucím záhonem dobře zkypřete, odstraňte plevel a doplňte živiny (kompost, pomalu se rozpouštějící hnojivo).

Nyní máte dvě možnosti. Rostliny vysadit před navezením štěrku nebo až po něm. My doporučujeme nejprve sázet, aby nedošlo ke zbytečnému mísení zeminy se štěrkem a následnému zaplevelení. Nemusíte se bát, když některou sazenici kamínky zasypete. Rostliny štěrkem rychle prorostou.

Štěrk doplňte ve stejné vrstvě jako byla původní vrstva půdy (tedy 5 cm). My používáme kačírek frakce 8–16 nebo 16–18, ale obecně si můžete vybrat velikost a barvu kamínků dle vašeho vkusu. Na 1 m2 budete potřebovat 75 kg štěrku. Na malý záhon si i zde vystačíte s běžným přívěsným vozíkem.

 

 

Ještě poznámka na konec. Dříve bylo běžné dávat pod záhon černou netkanou textilii (geotextilii). Dnes už se od ní upouští a ani my vám ji nedoporučíme. Zbytečně růst rostlin omezuje a zpomaluje. Správně provedená výsadba do písku nebo do štěrku vám sama o sobě zaručí minimální výskyt plevele a hojný růst vašich trvalek.

 

Pokud potřebujete s výsadbou do štěrku nebo písku poradit, napište nám. Rádi vám pomůžeme.

Zpět do obchodu