Trvalky do truhlíku

 

„Ach ty trvalkové záhony, ty nikdy mít nebudu. Bydlíme v bytě a jediná zahrádka je náš okenní parapet a balkon.“ (A někdy ani ten ne.)

Hlavu vzhůru. I z trvalek v truhlíku nebo květináči můžete vytvořit nádherná zákoutí a vydrží vám několik let. Podívejme se na pár tipů, jak takový trvalkový truhlík nebo květináč vytvořit.

 

Jak připravit truhlík (nádobu, květináč)

  1. Začněte výběrem vhodné nádoby. Nejlepší jsou nádoby hliněné nebo kameninové, ve kterých se kořenový systém nebude přehřívat. Vhodné jsou i nádoby z betonu. Pokud chcete plastový truhlík, volte radši samozavlažovací. Při výběru velikosti zvažte, kolik rostlin chcete vysadit, a připočítejte nadměrek, aby se rostliny mohly rozrůstat. Minimální průměr nádoby doporučujeme 30 cm. Velikost rostliny v dospělosti najdete vždy na cedulce nebo v popisku, jako v našem e-shopu.
  2. Na dno každé nádoby musí přijít drenážní vrstva, alespoň 5 cm. Dobře poslouží jemnější štěrk nebo oblázky. V zahradních centrech seženete i keramzit, který dobře drží vlhkost.
  3. U substrátu se vyplatí neškudlit. Levnější substráty obsahují hodně rašeliny a o to častěji pak musíte zalévat. Vyplatí se investovat do substrátu, kde je podíl zeminy a rašeliny lépe vyvážen. Vyšší podíl zeminy poznáte podle vyšší hmotnosti substrátu a obvykle i vyšší ceny.

    U trvalek, které nazýváme skalničky, přidejte ještě písek, kvůli propustnosti. Týká se to například netřesku, lomikamene a rozchodníku.

 

Jaké trvalky do truhlíku vybrat

Trvalky, narozdíl od letniček, kvetou jen určitou část vegetačního období. Zkuste tedy rostliny nakombinovat tak, aby na sebe navazovaly kvetením a od jara do podzimu vás vždy něco pěkného potěšilo. Můžete se rozhodnout také pro trvalky okrasné listem.

Ne všechny trvalky jsou pro dlouhodobé pěstování v nádobách vhodné. Vždy je nutné zvážit jejich velikost v dospělosti a schopnost snést přísušek (tedy krátké období sucha). Máme pro vás pár tipů, které vám s výběrem pomohou.

Z trvalek okrasných květem vám do truhlíků doporučíme lomikámen, nižší druhy plamének (Phlox) a netřesky nebo krásnoočka (Coreopsisy).

V nádobách vyniknou všechny druhy levandulí, třapatky (Echinacea nebo Rudbeckia) a také bergenie.

Mezi trvalky okrasné listem vhodné do větších nádob patří třeba bohyška (Hosta), šalvěj lékařská, dlužicha (Heuchera) nebo různé druhy nižších trav. A pak samozřejmě bylinky. Tymián, oregano, máta, pažitka.

Ano, ano většina bylinek jsou trvalky a měly by vám vydržet několik let. Pokud už jste je na balkóně pěstovali a nedařilo se, zkuste příště v předjaří víc zalívat vše, co jste zasadili na podzim a taky co roste v nádobách. Tak bylinky zvládnou sucho v předjarních měsících, kdy venku ještě mrzne a střídají se teploty nad nulou a pod nulou. Zálivku ale provádějte, jen když jsou teploty nad nulou a rostliny jsou schopny vodu natáhnout.

 

trvalky_nadoby_6

 

Jak pečovat o trvalky, aby se jim v truhlíku dařilo

  1. Zjara trvalkám přilepšete hnojivem obsahujícím NPK (dusík, draslík, fosfor). Výběr je velký a v zahradních centrech vám doporučí hnojivo vhodné přímo pro vaše rostliny.
  2. Po nějaké době trvalky zaplní svým kořenovým systémem celou nádobu nebo truhlík. Pak je třeba je z nádob vyndat a přesadit tak, aby měla rostlina dostatek místa pro svůj růst. Nebo ještě lepším řešením je rostlinu rozesadit – tedy rozdělit a obdarovat sousedy. :)
  3. Rostliny v truhlících a nádobách jsou méně odolné, letničky i trvalky. Hlídejte tedy choroby a škůdce. Je důležité např. mšice nebo padlí včas podchytit, než zahubí celou rostlinu.

 

Inspirace na osázené truhlíky

Netroufáte si vybrat kombinaci rostlin sami? Krásně vypadají například tyto sestavy:

Do truhlíku:
svatolína + levandule + oregano
lomikámen + krásnoočkoyzop
bohyška + dlužicha + okrasná tráva        

Do nádob:
třeba jen jednoduše levandule + oregano
ale nebojte se libovolně nakombinovat levanduli, třapatku, rozchodník, pivoňku a všechny druhy bylinek.

 

A tip na závěr. Na podzim vysaďte k trvalkám i pár cibulovin, aby vám to doma na jaře kvetlo co nejdříve. Než se trvalky probudí ze zimního spánku.

Zpět do obchodu