7 tipů pro zdravou zahradu

 

Zdravá zahrada respektuje přírodu. Ale přírodní zahrada neznamená totální čurbes, kde si zahrada dělá sama, co chce. ☺️

Můžete mít krásnou zahradu, v udržovaném stylu, s mnoha zákoutími, kde jen podpoříte přírodní zákony. Prostě stačí, když nebudeme přírodu ze zahrady vyhánět.

 

Jaké zákony na zahrádce fungují?

 

1. Zkuste to bez chemie

Asi vás napadne, že bez herbicidů, fungicidů a pesticidů to přeci nejde. Věřte ale, že pokud nebudete zasahovat chemií, časem na zahrádce uvidíte méně a méně chorob a škůdců. Rozmnoží se hmyz, který bude proti škůdcům intenzivně bojovat, a zabydlí se u vás všemožní užiteční tvorové. Jde jen o to udržet rostliny i živočichy v rovnováze.

Mnoho chorob lze zvládnout přírodní cestou. Možná ne hned, ale čím více se zahrada přiblíží přirozenému prostředí, tím méně problému budete řešit. Vybírejte odrůdy odolnější proti chorobám, a to jak v okrasných, tak v užitkových rostlinách.

 

2. Co nejvíce domácích rodů rostlin

Užitečný hmyz nejvíce ocení domácí a zdomácnělé druhy trvalek s jednoduchým květem. Rozhodně se ale nemusíte omezovat pouze na divoké druhy. Klidně hledejte i v sortimentu u nás nepůvodních květin.

Řiďte se jen dvěma zásadami: 

✳️  co nejméně přešlechtěné květy
✳️  atraktivní pro opylovače

 

Trvalkové záhony přitáhnou do zahrady spoustu hmyzu. Pod rostlinkami najdou útočiště také drobní živočichové.

V záhonu vždy kombinujte různé druhy květů, které postupně pokvetou od jara až do prvních mrazíků. Pokud tápete, jak takový záhon vytvořit, zkuste třeba náš medonosný záhon. Malý nebo velký, a včely a motýli vás budou milovat.

Mnohdy se až po výsadbě ukáže, který druh je nebo není pro dané stanoviště vhodný. Podle toho pak rostliny přesaďte nebo dosaďte. Prostě se nalaďte na vaši zahradu. Zahrada vás naučí, co patří do vašeho prostředí a co se jí nelíbí. Sama si vybere, a vy ji pomůžete. ☺️

 

3. Vytvořte vlhká i suchá zákoutí pro živočichy

Stačí hromádka klacíků, opadaného listí, kamenná zídka, kus mrtvého dřeva. Hmyzí domeček můžete pojmout jako tvořivý projekt s dětmi nebo koupit hotový.

Pokud nechcete budovat na zahradě jezírko, bude skvělé i větší pítko pro ptáky nebo malá fontánka. Dbejte jen na to, aby byl přístup k vodě pro obyvatele i návštěvníky zahrady bezpečný.

Malou nebo okrajovou část trávníku, kde denně neběháte bosky, nesekejte. Nechte zde vykvést plané květiny, které poskytnou potravu včelám, čmelákům a motýlům.

medonosny_velky_blog 

 

 

Co dalšího můžete udělat, aby vaše zahrada ladila s přírodou?

 

4. Hospodaření s vodou

Na zálivku je nejlepší dešťovka. Sbírejte ji z okapu do sudu (můžete jich spojit i několik vedle sebe) nebo do nádrže s filtrem zakopané pod zemí. 

O tom, jak a co zalívat, abyste vodou neplýtvali a přeci si užívali krásných záhonů jsme psali tady.

 

5. Kompost

Kompostovat můžete většinu zbytků ze zahrady i z kuchyně. Téměř zadarmo si tak vyrobíte výborné hnojivo.

 

6. Nahraďte rašelinu

Těžba rašeliny ničí okolní přírodu a její zásoby jsou omezené.
Její vlastnosti ve velké míře nahradí i obyčejný kompost.

 

7. Materiály šetrné k přírodě

Nepořizujte nové plastové doplňky. Spíš zkuste recyklovat, co již doma máte.
Přírodní materiály zahradě i více sluší a nepůsobí rušivě.

 

 

Zpět do obchodu