Jak navrhnout okrasný trvalkový záhon

 

5 bodů, které je důležité si předem promyslet:

  1. Stanoviště. Budou rostliny většinu dne na plném slunci, ve stínu nebo střídavě? Žijete na horách?
  2. Velikost záhonu. Počítejte s tím, že se trvalky budou v prvních letech hodně rozrůstat.
  3. Výšku rostlin. Trvalky rozmístěte tak, aby si navzájem nestínily.
  4. Dobu kvetení. Většina z nás by chtěla záhon kvetoucí po celý rok. :)
  5. Barvu. Chcete záhon v jednom odstínu nebo pestrobarevný?

 

Trvalky podle stanoviště

Každá trvalka preferuje jiné podmínky k růstu a je prostě dobré vědět, že levandule nám sice poroste ve stínu a vlhku, ale nebude z ní žádná krasavice. Když ji naopak dáme na slunce do propustné chudší půdy, bude ji soused obdivovat i přes plot.

Na přímém slunci se bude dařit například rozchodníku, mateřídoušce nebo krásnoočku.

Do polostínu až stínu vysaďte raději černohlávek, kakost nebo violu sororiu.

Ve vyšších nadmořských výškách některé rostliny špatně přezimují a nevyhovuje jim krátká vegetační doba. Třeba levandule, smil nebo svatolína potřebují více slunce delší část roku. Můžete sice zkusit pěstovat tyto druhy i na horách, ale musíte najít stanoviště, kde jim bude teplo, a na zimu je dostatečně přikrýt chvojím nebo listím.

Naopak bez problémů můžete ve vyšších polohách vysadit orlíček, náprstník, třezalky nebo vrbinu.

 

Rozmístění trvalek

Připravený záhon nejprve vyměřte a spočítejte, kolik rostlin se do něj vejde. U menších druhů počítejte se vzdáleností 20–30 cm od sebe, u větších trvalek 40–50 cm.
naší zkušenosti doporučujeme jako optimální množství 6–8 trvalek na m2. Hustěji trvalky nesázejte – nemohly by se dobře rozrůstat a navzájem by si překážely. Během dvou, tří let vytvoří trvalky nádherný souvislý záhon, kde se jednotlivé rostliny mezi sebou jen dotýkají nebo lehce prorůstají. 

 

Trvalky podle výšky, barvy a doby kvetení

Toto je kapitola na nový článek. Nebo spíš celou knihu. :) Při výběru trvalek v zahradnictví tedy koukejte na cedulky a ptejte se. U našich trvalek vždy tyto informace uvádíme a vaše případné dotazy rádi zodpovíme.

Pokud plánujete jednostranný záhon, třeba u plotu, dejte nižší trvalky dopředu, vyšší do zadní části záhonu. Pokud chcete záhon oboustranný, umístěte vysoké trvalky doprostřed. Barvy a doby kvetení si nejlépe rozkreslete pastelkami, tak jak to vidíte třeba u každého našeho záhonu.

 

Důležitá rada a tipy na závěr

Určitě pořiďte vždy více rostlin od jednoho druhu. Opakováním rostlin v záhonu vytvoříte mnohem větší a přirozenější efekt, než když vysadíte jen jednu rostlinu od každé trvalky.

Zdá se vám tento postup založení záhonu náročný a nechcete ztrácet čas zahradnickou matematikou? Pak jsou tu ještě 2 možnosti…

  • Udělejte to celé pozpátku. Nakupte rostliny, které se vám nejvíc líbí. Libovolně je vysaďte na váš záhon a pak jen počkejte, co se bude dít. Až rostliny vzejdou a vykvetou, sami se rozhodnete, kterou a jak přemístíte. Když se některé rostlině nebude dařit, vysaďte na její místo jinou.

 

  • Pokud vám není blízky ani postup pokus–omyl, zkuste naše předpřipravené záhony s osazovacím plánem. Navrhla je pro vás zahradní designérka a zohlednila všechny výše zmíněné okolnosti. Na vás je jenom si vybrat.
     

 

Přejeme hodně zdaru a ať vám to kvete.

Zpět do obchodu