Kdy stříhat trvalky

 

Obecně stříháme trvalky 3x ročně. Na jaře (tedy po zimě), průběžně během léta a na podzim. Podívejme se na jednotlivá období podrobněji.

 

Jarní sestřih ✂️

Když to počasí dovolí, můžete u trvalek začít se střihem již v březnu. Netřeba čekat na “zmrzlé muže”. Stříhejte všechna odkvetlá květenství, která po celou zimu zdobila vaši zahradu.

Trávy střihněte okolo 5 cm centimetrů nad zemí. Výjimkou jsou stálezelené druhy (např. kostřavy, kavyl), ty pouze vyčistíme. Odstraníme staré odumřelé listy. Použijte rukavice nebo hrabičky, abyste se nepořezali.

U ostatních trvalek se řiďte tím, jak moc v zimě utrpěly. Často je stačí vyčistit od suchých a uhnilých částí – květenství a listů.

Můžete se ale rozhodnout i pro úplný sestřih (3–5 cm na zemí). Tak zbavíte rostliny přezimujících chorob a škůdců na rostlině. Není se čeho bát. Trvalka sama znovu obrazí a ukáže se v plné kráse. Střihnout lze i stálezelené druhy jako jsou geranium nebo heuchera.

Pozor na dřevité odrůdy, např. levanduli, šalvěj lékařskou nebo tymián. U těch stříháme pouze odkvetlá květenství, tedy jen pár cm z listové části.

 

 

Květnový Chelsea chop

V druhé polovině května vyzkoušejte tzv. Chelsea chop [čelsí čop]. Dosáhnete tak kompaktnějšího tvaru s větším počtem květů. Celé kouzlo spočívá v zastřižení rostliny o 30–50 %.

Chelsea chop se dělá u trvalek, které kvetou až v létě nebo na podzim, nejčastěji u následujících druhů: 

 

Květnový sestřih je pojmenován podle největší květinové výstavy v Anglii. Tu pořádaná Královská zahradnická společnost v londýnské čtvrti Chelsae právě 3. týden v květnu.

Chelsea chop se nemusíte bát. ✂️ Je to osvědčená metoda a funguje velmi dobře. 

 

Stříhání v létě ☀️

Některé trvalky vám vykvetou během sezóny i 2x, když je včas střihnete. Například šanta, šalvěj hajní a ostrožka. Těsně předtím než začne květ uvadat, sestřihněte rostlinu na 5–10 cm. Koncem léta se pak můžete těšit na druhou nadílku květů. 

Odumřelá květenství samozřejmě ostříháváme i u ostatních druhů trvalek. Podpoříte tak tvorbu nových květů během celé sezóny až do podzimu. Velmi výrazný je tento efekt třeba u denivky, kakostu nebo krásnoočka.

Odstraněním odkvetlých částí také zabráníte nechtěnému výsevu. Například orlíček nebo mák se vysemeňují moc rádi. Ačkoliv jsou to nádherné trvalky, držte je radši na uzdě.

 

Podzimní úklid na zahradě

Pokud vám uschlá květenství nevadí, nechte je na zahradě i přes zimu. Tak to třeba děláme i my. Poskytnete tak potravu a přístřešek volně žijícím zvířatům a vy se budete mít stále na co dívat. ☺️

Kdo má rád zahradu uklizenou, bez trčících suchých okolků a lat, může trvalky na podzim lehce sestřihnout. Hlubokému sestřihu se ale vyhněte. V případě tuhé zimy by celá rostlina vymrzla. ❄️

 

Stříhejte s citem a trvalky se vám odmění dlouhou dobou kvetení v létě a záhony plnými květenství travin nebo jiných trvalek v zimě.

 

Zpět do obchodu